نویسنده : امیرحسن جوادی رتبه ۱۸ ارشد روان شناسی ۹۵
من رشته کارشناسیم مهندسی بود. وقتی برای ارشد روانشناسی شروع به مطالعه کردم اولین چیزی که نظرم را به خودش جلب کرد حجم زیاد مطالب بود که باید برای کنکور به خوبی روی آنها مسلط می شدم و قسمت های مهم آنها را حفظ می کردم. قبل از این من هیچ کتابی را هایلایت نکرده بودم. با پرس و جو هایی که کردم متوجه شدم در کنکور روانشناسی فرصت آن نیست که تمامی مطالب رو چندین و چند بار مطالعه کنم و حتما باید قسمت های مهم کتاب ها را هایلایت کنم. در این جا سوالی که به شدت ذهنم را به خودش مشغول کرده بود این بود که چه قسمت هایی را باید هایلایت کنم و چه نقاطی قسمت های مهم کتاب اند؟ چون در نگاه اول بیشتر مطالب هر کتابی مهم به نظر می آمدند. در راه رسیدن به جواب چنین سوالاتی تجربه هایی کسب کردم که در اینجا قصد دارم آن ها را با شما در میان بگذارم. امیدوارم این تجربه ها برای شما نیز مفید واقع شود.
در ابتدا به نظرم مسئله ای که بیش از هر چیزی اهمیت دارد این است که هدفمان را از هایلایت کردن مشخص کنیم.
اولین هدف از هایلایت کردن کاهش حجم مطالب است تا زمان مرور های بعدی را برای ما کاهش دهد و در کنار این اتفاق تمامی مطالب مهم نیز پوشش داده شود تا در زمان مرور مطالب مهم زیادی را از دست ندهیم. نتیجه روشن شدن این هدف جلوگیری از دو اشتباه بسیار رایج است. کم هایلایت کردن و زیاد هایلایت کردن!
اگر شما جزء افرادی هستید که حجم زیادی از مطالب را هایلایت می کنید حتما در مرور دچار کمبود وقت خواهید شد و اگر حجم کمی از مطالب را هایلایت می کنید بی شک مطالب مهمی را در مرور از دست خواهید داد. با این تفاسیر برخورد درست با این مساله پیدا کردن حجم بهینه و کافی از هایلایت کردن است. در این راه چند تکنیک می تواند نگاه ما را تیز کند تا بتوانیم به خوبی مطالب هر کتابی را الک کنیم :
اولین تکنیک: خواندن سوالات چند سال اخیر
مسئله مهم در نگاه به سوالات کنکور چند سال اخیر تحلیل ماست. نگاه ما باید بیش از محتوای سوالات بر روی فرآیند طراحی متمرکز باشد، . یعنی بعد از دیدن سوالات متوجه بشویم که در هر درس طراح به چه نحوی سوالات را طرح می کند؟ چه نکاتی به نظرش مهم می آید؟ به چه نحوی در سوالات پیچش ایجاد می کند؟
دومین تکنیک: تشخیص سوال در محل
تکنیک دیگری که می تواند به ما در فرآیند هایلایت کردن کمک کند این است که وقتی در حال مطالعه مطلبی هستیم دقت کنیم که به چه نحوی از این مطالب می شود سوال طرح کرد. درک این مسئله به مرور زمان با دیدن سوالات مختلف تقویت می شود ولی لازم است که ما هم کمی تلاش کنیم تا به مرور زمان حدس های دقیقتری بزنیم. برای سنجش و تقویت شهود خود می توانید بعد از هر فصلی که مطالعه می کنید سوالات مطرح شده از آن فصل را نگاه کنید و ببینید تا چه اندازه حدس هایتان دقیق بوده اند.
دومین هدف از هایلایت کردن کمک به حافظه تصویری برای به خاطر سپردن مطالب است.
در واقع ما با استفاده از یک یا چند رنگ تصویری خاص ایجاد می کنیم تا مطالب از حالت یک شکل درآمده و قسمت هایی از آن برای ما متفاوت جلوه کنند تا راحت تر آنها را به خاطر بسپاریم. اگر این هدف نیز برای ما روشن باشد دیگر خیلی ساده از کنار نوع انتخاب رنگ یا شروع و پایان هایلایت در یک جمله یا پاراگراف نمی گذریم. نکته ای که هیچ وقت نباید فراموش کنیم تستی بودن کنکور است. اگر در درس های حفظی با کمی دقت به سوالات کنکور نگاه کنیم می بینیم که برای پاسخ دادن به درصد زیادی از سوالات تنها با به یاد داشتن چند کلمه و ارتباط آن کلمات با یکدیگر می توانیم به سوالات پاسخ دهیم. پس تنها کاری که در خیلی از مواقع لازم است انجام دهیم این است که این کلمات مهم را در هر متنی پیدا کنیم و آنها را هایلایت کنیم. برای ایجاد رابطه بین کلمات هم می توانیم از یک رنگ برای کلمات مربوط به هم استفاده کنیم.
سلام آقای جوادی.من تغییر رشته ای هستم. پارسال درس خوندن رو برای بالینی شروع کردم ولی نتونستم ادامه بدم.امسال به نظرتون از شهریور شروع کنم با توجه به برنامه دقیقی که ریختم و پیشینه ای که دارم ۸ ماهه میتونم منابع را چند دوری بخوانم؟وقت کم نمیارم.در ضمن فارغ التحصیل هستم و وقتم در روز کلا ازاده برای درس خواندن.ممنون میشم پاسخ بدید.
سلام
بله حتما امکانش هست. اگر با برنامه جلو برین حتما همینطور خواهد شد. ولی فراموش نکنیم که دقیق و درست درس خوندن مهم تر از چند دور خوندن. مهم که مانبع درست رو دقیق بخونیم، خوب هایلایت کنیم، خوب خلاصه نویسی کنیم و از همه مهم تر خوب دوره کنیم. در کنکور روانشاسی به نظرم دوره مطالب رول اصلی رو بازی میکنه.
بله دقیقا.ممنون از پاسخ کاملتون جناب جوادی.سوال دیگه ای در مورد خلاصه نویسی داشتم.اینکه من موقع خلاصه نویسی حتی در دور دوم هم وسواس زیادی دارم و سعی می کنم همه مطالب را یادداشت کنم.به نظر شما بهتر نیست هایلایت کنم و در دوره های بعدی هایلایت ها و خلاصه های روان اموز رو بخونم؟
خواهش میکنم. اول از همه بگم که خوندن جزواتی که خلاصه دقیقی از منابع مختلف باشه حتما مفید خواهد بود ولی خلاصه نویسی هر کسی برای خودش در کنکور روانشناسی به نظر من ضروریه. چون خلاصه نویسی های شما اگر درست نوشته شده باشن شامل مطالبی هستند که برای شما مشکل بوده و یا حفظ کردنشون برای شما سخته و حتما بیشتر از هر جزوه ای به شما کمک میکنه. من در نهایت به شما هر دوی اینها رو پیشنهاد میکنم. هم جزوات آماده و هم خلاصه نویسی. در مورد خود خلاصه نویسی به زودی در سایت متنی رو میگذاریم ولی اگر بخوام یک توصیه کلی بکنم باید بگم که در خلاصه نویس بزرگترین آفت وسواسی شدنه و هرچقدرم که شما مطالب رو بخونید نهایتا نیاز دارید که تا حدی ریسک کنید و از خیر بعضی مطالب بگذرید تا حجم خلاصه نویسی هاتون زیاد از حد نشه.